lördag 19 mars 2011

Bröd # 21 - Rågsiktsbröd med pumpa- & sesamfrön

Nu var det ett tag sedan jag kom med ett nytt recept så jag tyckte det var dags. Just nu ligger fyra +500g limpor  på gallersvalning och de ser väldigt trevliga ut.

Skållning... fast tvärtom..
Rosta (ganska ordentligt) i stekpanna
60g (1dl) vita sesamfrön
60g (1dl) pumpafrön

Kyl av fröna i 
500g kallt vatten
10st isbitar
160g skalat, grovt rivet äpple
Låt stå en stund

Blanda
200g vetesurdeg
 20g färskjäst
 40g vanlig honung
900g vetemjöl special
100g müsliblandning (flingor av havre, vete, korn och majs)
Bra fart på jäsningen är alltid lika trevligt
 50g grovt rågmjöl

Kör i assistenten 10 min och blanda i 
20g havssalt
Kör i assistenten 5 minuter till

Låt jäsa 2 timmar  och riv 4 runda bullar (ca 500g st) och låt dem vila 10 minuter.

Platta till och vik varje bulle mot mitten och forma till jämntjocka limpor.
Lägg 2st på varje bakplåtspapprad plåt 
Täck limporna med mycket müslimix
stryk limporna med vatten 
Täck limporna med müslimix 
Lägg över en "jäsduk".

Låt jäsa 60-90 minuter

Ugn 175° varmluft med fulplåt längst ner

Snitta bröden med 2 snitt med vinklad kniv. Jag tycker att en vass, tandad brödkniv är bäst. Tror det är längden och tänderna som gör den bra. Hur djupt man ska snitta lär man sig. Det här brödet är ganska förlåtande om man skär lite för djupt eftersom det sväller bra i ugnen.
olivolja, bröd och äpple i harmoni
Skuva båda plåtarna och kasta in en kopp vatten på fulplåten.


Vädra ut ångan efter 10-15 minuter och grädda tills brödet når 98° innertemp
eller i mitt fall: 95° + 10 minuter eftervärme.. 
Svalna på galler

Nyrostad müsli, fil och moskovadosocker
Och du! Det är inget fel på müslimixen som trillar från bröden, spara till nästa bak eller varför inte servera med fil eller yoghurt? Rostningen gör att den är mycket godare än "rå" müsli, strössla sedan på lite moskovadosocker så blir det ännu godare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar