lördag 12 februari 2011

Bröd #20 - Lin- Sesam- & Solrosfrö

Sesamfrö passar speciellt bra till det asiatiska köket
Gillar du Thai och andra asiatiska kök är det här brödet för dig. De rostade fröna skänker en härlig sesam smak och blir liksom nötkänsla fast utan nötter, vilket i allmänhet passar nötallergiker... men kolla sånt! jag är ingen allergiexpert.. 


Skållning... fast tvärtom..
Rosta (ganska ordentligt) i stekpanna
75g vita sesamfrön
50g hela linfrön
45g skalade solrosfrön


Kyl av fröna i 
500g iskallt vatten

130g skalat, grovt rivet äpple



Blanda
200g vetesurdeg
 20g färskjäst
 20g flytande honung
800g vetemjöl special
 50g grovt rågmjöl


Kör i assistenten 10 min och blanda i 
20g havssalt
Kör i assistenten 5 minuter till


Låt vila 30 minuter och riv 3 runda bullar (ca 660g st) och låt dem vila 10 minuter.


Snitta efter behag
Platta till och vik varje bulle mot mitten och forma till jämntjocka limpor.
Lägg på bakplåtspapprad plåt med 3 cm mellanrum 
stryk limporna med smält smör 
Täck med ett bakplåtspapper som "jäsduk".


Låt jäsa 60-90 minuter


Ugn 200° med fulplåt längst ner


Snitta bröden i längsgående eller rutmönster med 3-6 snitt. Jag tycker att en vass, tandad brödkniv är bäst. Tror det är längden och tänderna som gör den bra. Hur djupt man ska snitta lär man sig. Det här brödet är ganska förlåtande om man skär lite för djupt eftersom det sväller bra i ugnen.

Skuva och kasta in en kopp vatten på fulplåten.


Lite för varma att hålla egentligen


Vädra ut ångan efter 10-15 minuter och grädda tills brödet når 98° innertemp
eller i mitt fall: 95° + 10 minuter eftervärme.. 


Svalna på galler
Hundra procent!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar