torsdag 27 januari 2011

Bröd #19 - Mörkt frukt & fröbröd

Jag märker hur formatet på mina recept förändras, speciellt mina stödanteckningar som kommer fram medan jag skapar nya härliga varianter.  idag kommer jag bara skriva av precis hur jag antecknat, naket och utan en massa svammel... Javisst ja! brödet är tungt, men saftigt och serveras helst tunnskivat.


Blötlägg:
 1pintglas bärmix täcks med hett vatten
Fördeg:
 130g råg
 150g pumpa solros vallmo sesam 
 250g vetesur
 250g vete special
 300g kivik äpplejuice färskpressad
   ?g kivik äpplejuice tills "american pancake" konsistens
* Plasttäck fördeg 24° och låt fruktmix stå och dra
* Chilla tre fyra timmar
* Mixa frukt & vatten tills hyffsat slät
Blanda:
  1st fruktmix
  1st fördeg
 500g vete special
 150g råg
 100g mörk sirap
 100g kallt starkt kaffe
Mot slutet:
 25g havssalt


* Jäs 3-4 timmar i oljad skål, dra & vik. löjligt smetig deg!
* en timme kvar: ugn 250°
* väg ned degen 50/50 i två smorda 1,5liters bakform (så gott det går) ingen idé att snitta det här kletet!
* skuva näst längst ner, och sänk direkt till 180°
* grädda till 95°
* ta ut och låt vila på galler 30 minuter
* grädda igen utan form till 95°
* sammanlagd gräddningstid 80-90 minuter
* påsa brödet när det går att hålla
* chilla ett par dagar och avnjut sedan brödet med smör, ost och marmelad till en stor kopp te

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar