Häromdagen fick jag "en Herman" av en kompis.
en Herman är en mjölk och sockerbaserad vetesurdeg som funkar som ett kedjebrev... fast utan hot eller spel på dåligt samvete.. bara skön goodwill och en kul grej.
smeten kom med en liten lapp också:
Hej!
Jag heter Herman.
Jag är en naturlig surdegskaka.
Jag ska stå på din köksbänk i 10 dagar utan lock.
Du får inte ställa in mig i kylskåpet! Om jag slutar bubbla är jag död :-(
Dag1 - Du får Herman
Dag2 - Rör om Herman morgon & kväll
Dag3 - Rör om Herman morgon & kväll
Dag4 - Herman är hungrig! Flytta honom till en större burk och ge honom mat.
2 dl rumsvarm mjölk
2 dl vetemjöl
2,5 dl socker
Dag5 - Rör om Herman morgon & kväll
Dag6 - Rör om Herman morgon & kväll
Dag7 - Rör om Herman morgon & kväll
Dag8 - Rör om Herman morgon & kväll
Dag9 - Herman är hungrig igen ge honom samma som Dag4. Dela sedan honom i 5 lika stora delar och ge bort 4 av dem till dina vänner tillsammans med denna text. Herman nummer 5 får stanna kvar hos dig.
Dag10 - Herman är JÄTTEHUNGRIG ge honom
1,5 dl matolja
3 ägg
1,5 tsk bakpulver
100g hackade nötter
2 rivna äpplen
2 dl socker
3,5 dl vetemjöl
1 tsk salt
100 g hackad choklad
2 tsk kanel
Blanda alla ingredienser och häll i en löstagbar form.
Grädda i 55 minuter i 175°
Det går också att byta ut ingredienser i receptet om man vill
Hoppas Herman Smakar
Jag är just nu på Dag 5 men är lite skeptisk till delar av receptet..
Det jag lärt mig i mina egna experiment med surdeg är att den klarar att frysas, varför måste jag då ha rumsvarm mjölk?
Jag gör som jag vill och har använt kylskåpskall mjölk och det bubblar på finfint såhär långt. vidare kommer jag sannolikt prova att både frysa en Herman, och ha en i kylen en tid. Det är kul att kritiskt granska oförklarade "måsten och sanningar"
To be continued...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar