fredag 8 oktober 2010

Bröd #2 - Råglimpa

Jaha ja! Fick köra lite första hjälpen på Rågsuris. Den har varit lite svårstartad så jag rörde ner 1 msk vetesur i går kväll och jäklar vad det tog!! I morse var Råger nästa på väg ut ut burken! Kul även om det nu blev en blandsuris.

I ren glädjeyra passade jag på att blanda till en fördeg i morse och ska nu följa ett recept där jag lånat grundstommen på annat håll men knåpat ihop mjölblandning, smaksättning och jästider alldeles själv. Brödet går under det föga smickrande arbetsnamnet:

Bröd #2
Allt mjöl är biodynamiskt odlat från Saltå Kvarn i Järna
Frön och kärnor är ekologiska och kommer från BioFood

Dag1
07:00 Fördeg
 100g rågsurdeg
 150g rågmjöl
 150g vatten

 Täck & jäs 10-12 timmar i rumstemperatur

17:45 Degblandning
 1st Fördeg
 300g rågmjöl
 400g vetemjöl special
 100g grahamsmjöl

Kör i assistenten 10-12 minuter

 10g havssalt
 0,5 dl pumpafrön
 0,5 dl skalade solrosfrön

Kör i assistenten 2 minuter eller tills inarbetat


18:00 : Jäs i rumstemperatur 1 timme
19:00 : Vik & jäs 30 min
19:30 : Vik & jäs 30 min
20:00 : Ta upp på mjölat bord - Dela - Mjöla - Vik försiktigt
20:10 : Skarv ner i jäskorgar
20:15 : Jäs i kylen 10-12 timmar




Dag2
07:00 : Förvärm ugn 270° med baksten lågt och fulplåten längst ner
08:00 : Ut ur jäskorg till bakplåtspapper - Gör några 1cm djupa snitt och in i ugnen

Kasta in lite isbitar på fulplåten och sänk till 250°.

08:15 : Sänk till 225° och peta snabbt i termometern
08:30 : 200°

~08:45: Kör på tills innertemperaturen är 95°-98° - Ta ut och låt vila täckt på galler

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar