fredag 22 oktober 2010

Bröd #4 - Korvbröd

I morgon kommer barndomskamraten och fiskebrodern Nötte över för lite flugfiske (som lär vara det sista för säsongen då det kom ett rejält snöfall i natt.) Vi har lite planer på att käka soppa och grilla lite korv till lunch och vad kan då passa bättre än att baka lite korvbröd... i alla fall av halva degen.

Således! låt mig presentera:

Bröd #4
eller "korvbrödet" om det blir lyckat


Fördeg:
200g vetesur
100g vetemjöl special
200g vatten
10g jäst
2 tsk ljus sirap
* jästid 3 timmar i 26°

Huvuddeg:
1st fördeg
650g vetemjöl special
150g rågmjöl
100g ljus sirap
380g vatten
* Blanda i 7 min
100g rumsvarmt smör
15g havssalt
* Blanda ytterligare 3 minuter

* 60 min Jäs i ojlad, plasttäckt skål
* 30 min stöt, vik & vila
* 30 min stöt, vik & vila

* Slå upp på mjölat bord och dela försiktigt 900g / 880g 


900g degen blir limpa:
* Vik försiktigt och lägg i mjölad jäskorg
* Jäs i kylen 12 timmar och grädda sedan som vanligt 270° - 250° - 225° - 200°
eller
* jäs i 26° tills dubbel storlek
* skuva i 250° förvärmd ugn + en näve is
* 15 min vädra ur ånga och sänk till 225°
* 10 min vädra ur ånga och sänk till 200°
* ~30 min eller tills klart

880g degen blir korvbröd:
* dela upp i 15bitar á 58g för stora korvbröd
eller 
* dela upp i 20 bitar á 44g för mellanstora korvbröd
* riv bitarna smala & avlånga
* jäs på bakpapprad plåt under duk till dubbel storlek ca 60 min
* förvärm till 235° under jäsningen
* grädda tills fin färg och sedan några nervösa minuter extra
* låt gallersvalna och förvara bröden i plastpåse för att få dem mjuka.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar