söndag 31 oktober 2010

Bröd #5 - Anis & Fänkål

Det här brödet vet jag faktiskt inte hur det smakar då jag gav bort allt till släkt och vänner, men så kan det vara i bland... Jag vet i alla fall att skorpan blir hård och att jag fick ett sms senare på dagen med meddelandet "Åh vilket gott bröd!!! 5 kavlar av 5 " Jag tolkar det som bra :-)






Fördeg
 200g vetesur
 150g vetemjöl special
 150g vatten
 2 sek ljus sirap (2 sekunder med lagom tryck på flaskan)


* Låt vila i den plasttäckt assistentbunke i 3 tim


Huvuddeg (bortgörning)
 1 fördeg
 700g vetemjöl special
 1/2 msk anisfrön (mortlade)
 1/2 msk fänkålsfrön (mortlade)
 500 g kallt vatten


* Blanda ner i assistenbunken i  6 minuter
 15g havssalt
* Blanda 2 minuter
* Häll över i oljad bunke
* vik degen några gånger och jäs i rumstemp 1 timme
* vik och vila 30 min
* vik och vila 30 min


* ut på mjölad bord och riv spänstig
* lägg i mjölad jäskorg, täck med duk och in i kylen över natten


Dag 2
06:00 250° förvärm ugnen och ta ut jäskorgarna ur kylen
07:00 250° Skär eller klipp degen och skuva(1) + släng in en näve is och 1 dl vatten på fulplåten(2)
07:15 225° vädra ut ånga
07:30 200° vädra ut ånga
07:45 250° öka på värmen igen
~07:50 Klart!

1) den korrekta benämningen på "Skjuts in i ugnen"
2) fulplåten är längst ner i ugnen från förvärmningens start. Det gör inget om den blir lite ful och skev

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar