söndag 12 december 2010

Bröd #11 - Julvört

Julvört, passar utmärkt att baka någon vecka innan jul och frysa in.

Skållning:
100g kokande svagdricka
50g fint rågmjöl

Raskdeg:
50g rumstemp svagdricka
40g färskjäst
50g fint rågmjöl

Bortgörning:
ingrediensblock A
  70g rumpstemp svagdricka
  130g mörk sirap
  100g vört
  3g pommerans
  2g kryddnejlika
  2g ingefära
  2g kardemumma

ingrediensblock B
  500g vetemjöl special
  50g fint rågmjöl
  20g smält smör

ingrediensblock C
  10g havssalt
  80g blötlagda russin

---------------------

Skållning:
Blanda ingredienserna noga och för hand. konsistensen ska påminna om väggspackel.
blanda tills ljummen

Raskdeg:
häll svagdrickan i skållningen och blanda väl
rör ner jästen och blanda tills den smält
blanda i mjölet och kör assistenten i 10 minuter på låg fart
låt vila under plast i 30 minuter

Bortgörning:
blanda ner ingrediensblock A i raskdegen
tillsätt ingrediensblock B och knåda riktigt elastisk. Det ska bli en väldig kompakt deg jämfört med tidigare recept.
mot slutet; tillsätt ingrediensblock C.

Häll över i oljad skål och jäst i rumstemp i 45 minuter
stöt degen efter 20 minuter.

Utbak:
Riv två lika stora bröd (använd våg)  och låt vila 10 minuter
baka ut till två limpor
Låt jäsa till dubbel storlek, plasttäckt minst 60 minuter
pensla eller spraya vatten/sirap blandning 50/50 några gånger under jäsningen så inte ytan torkar ut.

Grädda:
ugn 250° vid skuvning, kör in en kopp vatten på fulplåten
efter 5 minuter 200°
efter ytterligare 5 minuter; vädra ut och montera termometer
lufta varje kvart

brödet klart vid 98° innertemp (c:a 45-50 minuter)

Låt svalna utan form och utan duk, pensla med smält smör och lite senare även med vatten/sirap lösning.  använd inte duk då luddet fastnar i sirapsstrykningen och kan bli luddigt.. ser ut som mögel och det är inte så kul. Händer det kan man blöta handen i ljummet vatten och stryka bort luddet.

Låt limporna vila åtminstone ett dygn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar