100g kokande svagdricka
50g fint rågmjöl
50g rumstemp svagdricka
40g färskjäst
50g fint rågmjöl
Bortgörning:
ingrediensblock A
70g rumpstemp svagdricka
130g mörk sirap
100g vört
3g pommerans
2g kryddnejlika
2g ingefära
2g kardemumma
ingrediensblock B
500g vetemjöl special
50g fint rågmjöl
20g smält smör
ingrediensblock C
10g havssalt
80g blötlagda russin
---------------------
Skållning:
Blanda ingredienserna noga och för hand. konsistensen ska påminna om väggspackel.
blanda tills ljummen
Raskdeg:
häll svagdrickan i skållningen och blanda väl
rör ner jästen och blanda tills den smält
blanda i mjölet och kör assistenten i 10 minuter på låg fart
låt vila under plast i 30 minuter
Bortgörning:
blanda ner ingrediensblock A i raskdegen
tillsätt ingrediensblock B och knåda riktigt elastisk. Det ska bli en väldig kompakt deg jämfört med tidigare recept.
mot slutet; tillsätt ingrediensblock C.
Häll över i oljad skål och jäst i rumstemp i 45 minuter
stöt degen efter 20 minuter.
Utbak:
Riv två lika stora bröd (använd våg) och låt vila 10 minuter
baka ut till två limpor
Låt jäsa till dubbel storlek, plasttäckt minst 60 minuter
pensla eller spraya vatten/sirap blandning 50/50 några gånger under jäsningen så inte ytan torkar ut.
Grädda:
ugn 250° vid skuvning, kör in en kopp vatten på fulplåten
efter 5 minuter 200°
efter ytterligare 5 minuter; vädra ut och montera termometer
lufta varje kvart
brödet klart vid 98° innertemp (c:a 45-50 minuter)
Låt svalna utan form och utan duk, pensla med smält smör och lite senare även med vatten/sirap lösning. använd inte duk då luddet fastnar i sirapsstrykningen och kan bli luddigt.. ser ut som mögel och det är inte så kul. Händer det kan man blöta handen i ljummet vatten och stryka bort luddet.
Låt limporna vila åtminstone ett dygn.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar