söndag 12 december 2010

Bröd #9 - Citrusbröd

1-2 dagar innan bak:
Skölj 2-3 ekologiska apelsiner
Riv ner det yttersta skalet (cest) på ett bakplåtspapper
Låt ligga på torr plats i rumstemp
[Varianter: grape, citron, lime, nektarin]


bakdag 1 
16:00 Fördeg:
  200g vetesur
  200g vetemjöl special
  200g kallt vatten
  20g färsk jäst

Blanda ordentligt och vila under plast i 2 timmar. ska vara bubblig på ytan

18:00 Bortgörning:
  1 st fördeg
  800g vetemjöl special
  500g kallt vatten
  2g anisfrön, mortlade
  2g fänkålsfrön, mortlade
  cest från apelsinerna
  15g havssalt

Som vanligt kör jag i saltet i slutet av knådning
häll över i oljad skål och plasttäck
dra & vik några gånger under 3 timmar

21:00 kalljäs:
Riv två stora bullar och lägg i mjölad bakkorg
ställ in i kylen och jäs över natten

bakdag 2
07:00  ugn 200°
ta ut jäskorgarna ut kylen

08:00  skuva, snitta och kör en kopp vatten på fulplåten stäng snabbt
vädra ut efter 10 minuter och sedan några gånger till under gräddningen

grädda ca 60 minuter eller tills innertemp är 98°

låt svalna på galler utan duk för knaprig skorpa. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar