Efter en sväng in till stan kom jag hem och fick toktråkigt... Så på med bagarhatten och drog igång kitchenAiden med ett recept inspirerat av Riddarbageriets Speja, ett frukt och nötbröd som passar perfekt till ostbrickan.
Det här är ett blanda, baka, grädda recept.
Blanda
300g kallt vatten
400g vetemjöl special
100g grovt rågmjöl
200g vetesur
10g färskjäst
10g havssalt
Kör på låg växel minst 10 minuter eller tills degen är seg och fastnar på fingrarna som klister
Blanda i precis på slutet
400g torkad frukt från gör-din-egen-müsli-hyllan (russin, aprikos, ananas, kokos, tranbär, mango)
75g pumpa- & solrosfröblandning (50/50)
75g hackade nötter
75g hackade nötter
End game
* jäs 2 timmar i assistentbunken - plasttäckt + rumstemp
* dela i tre lika delar & rundriv. Degen är riktigt kladdig så använd lite mjöl vid behov, men försök att inte knåda in för mycket bara.. Använd hellre en degskrapa för att hålla bordet rent.
* låt vila i 10 minuter
* platta ut till 5cm tjocklek eller kleta ner degen i smörade formar. (Jag använder 2st 1,5liters)
* jäs 2 timmar på bakplåtspapprad plåt. plasttäck och se till att plasten inte kommer i kontakt med degen. Kan bli trickigt att få loss. Med all frukt i degen ser det inte ut att jäsa så mycket med det gör det.
* förvärm till 250°
* skuva på låg fals, kör in en halv kopp vatten på fulplåten och dra ner till 210°
* grädda 35-40 minuter eller tills 95° innertemp
Se till att det inte blir för hårt gräddat. Får brödet ett färdiggräddat utseende för tidigt; dra ner till 180° och vädra ut värme och förläng hellre gräddningen
Post_edit:
Det här med att degen inte jäser så bra på grund av all frukt... ja det är inte helt sant.
jag delade degen i två lika delar som jag lade i varsin smord 1,5 l bakform och plattade till ordentligt.
Nu, med en halvtimme kvar av planerad jästid, är formarna till bredden fyllda med väljäst deg, och jag har fått ta bort plastfolien för att den inte ska fastna.. Verkar väldigt lyckat
post_post_edit:
brödet har verkligen blivit en favorit båda av mig och de i min omgivning. Har redan tappat räkningen på antal bak. Och recept i all ära men våga variera! mina recept är nedskrivna med ett recept i ena handen och den andra handen nedkörd i närmaste fröburk och mitt emellan sitter huvet som hela tiden lurar på varianter!. vallmo, pomerans, sesam, olika nötter, andra frön, majschips, parmesan, körsbär, äpplen, banan... kör på! att baka bröd är billigt och går det åt skogen kan man mata änderna
post_post_post_edit:
Tack Birgitta för påpekandet att orginalreceptet inte innehöll nötter :)
Post_edit:
Det här med att degen inte jäser så bra på grund av all frukt... ja det är inte helt sant.
jag delade degen i två lika delar som jag lade i varsin smord 1,5 l bakform och plattade till ordentligt.
Nu, med en halvtimme kvar av planerad jästid, är formarna till bredden fyllda med väljäst deg, och jag har fått ta bort plastfolien för att den inte ska fastna.. Verkar väldigt lyckat
post_post_edit:
brödet har verkligen blivit en favorit båda av mig och de i min omgivning. Har redan tappat räkningen på antal bak. Och recept i all ära men våga variera! mina recept är nedskrivna med ett recept i ena handen och den andra handen nedkörd i närmaste fröburk och mitt emellan sitter huvet som hela tiden lurar på varianter!. vallmo, pomerans, sesam, olika nötter, andra frön, majschips, parmesan, körsbär, äpplen, banan... kör på! att baka bröd är billigt och går det åt skogen kan man mata änderna
post_post_post_edit:
Tack Birgitta för påpekandet att orginalreceptet inte innehöll nötter :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar