Efter en fantastiskt avkopplande jul med släkt och vänner har jag nu tagit mig tillbaka till Stockholm. Förberedande bak för ytterligare besök och nyårsfirandet står på tapeten. Förutom mitt härliga frukt och fröbröd tänkte jag ta med lite egenhändigt knäckebröd och kex gjorda av färsk parmesan.
Knäckebrödet är ett "tvådagars recept" Alternativt "morgonprep/kvällsgräddning"
Steg1 (tidig morgon alt. eftermiddag dag 1)
Blanda 1:
500g mjölk - Jag kör Arlas ekologiska 1,5% fetthalt
25g jäst
40g honung
5g neutral olja
- Börja med en liten skvätt mjölk så blir det lättare att lösa upp jästen.
- Häll på resten av mjölken när jäst och honung har lösts upp ordentligt
- Ställ åt sidan
Blanda 2:
500g grovt rågmjöl
250g vetemjöl special
5g bikarbonat
10g anisfrön - väl mortlade
- Blanda de torra ingredienserna för hand i assistentbunken
- Häll över blandning 1 och blanda med assistent tills degen släpper från kanterna, c:a 10 min
- När "nästan klart" blanda i:
20g havssalt
- Kör någon minut tills saltet är helt inarbetat, verkar det inte funka är det bättre att slå upp degen på sparsamt oljat bord och handknåda in saltet.
- Knåda ihop degen till en jämn boll och lägg i oljad bunke som plasttäcks och ställs i kylen över natten.
Steg 2 (kväll alt. förmiddag dag 2)
Gamla pepparkaksburkar i plåt är perfekt förvaring av det färdiga knäckebrödet. Tänk därför på att inte göra för stora kakor när bröden kavlas ut. Öka eller minska degmängd / kaka så det passar din burk.
- Ta ut degen ur kylen 15 minuter innan bakning
- Dela upp hela degen i 50g stora bitar och riv dessa runda och släta.
- Vila 10 minuter
- Ugn 225°
- Se till att mjöla bordet rikligt och kavla sedan ut till tunna bröd. Ju tunnare, desto sprödare
- Gör ett hål i mitten på varje kaka så bröden kan träs upp på stång efter gräddning
- Lägg kakorna på bakplåtspapprad plåt
- Spraya kakorna med lite vatten, (eller smek med blöta händer) och strö på önskad topping
Förslag på topping i kombination eller som egen topping: vallmofrön - sesamfrön - anisfrön - linfrön-flingsalt
- Grädda på en fals under mitten i 10 minuter ha sedan järnkoll nästkommande 2-4 minuter så de inte bränns
- Knäckebröden är klara när de känns hårda och spröda.
- Bli inte orolig att knäcket blir lite buckligt och böjt... Det är bara snyggt!
- Låt svalna på bakbordet och häng sedan upp på en brödstång, ett rent kvastskaft eller en gardinstång Alternativt i en plåtburk. Det viktigaste är att förvara knäcket torrt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar