söndag 12 december 2010

Bröd #12 - Enskede julvört

En annan julvört som jag fick receptet av en vän och som blev godare än den förra, Jag tror det beror på degvätskan.
Här är det ingen skållning eller annat tjafs, utan mer ett "blanda, baka, grädda" recept.

Blanda:
75g smält smör
180g mörk sirap
1,5g kryddnejlika
1,5g ingefära
3g pommerans
500g rumsvarm porter (Carnegies porter 3,5%)
50g upplöst färskjäst
10g havssalt
200g fint rågmjöl
750g vetemjöl special
100g blötlagda och väl avrunna russin

blanda väl tills det blir en kompakt deg som inte ska vara alltför kladdig

Jäs i degbunken 45 minuter



riv 2 lika stora bullar och lägg i smör-å-bröad form
ugn på 200°
jäs i formarna i 45 minuter

nagga bröden ordentligt
pensla med 50/50 lösning sirap/vatten

Skuva och grädda tills innertemp 98° (brödet ska släppa från formen och låta dovt vid knackning)

pensla med sirap/vatten blandning och låt svalna på galler utan form och utan duk (med duk blir det som tidigare nämnts luddigt)

Hmm det slog mig plötsligt att man kan låta bröden svalna upp och ner på gallret. Då går det att täcka med duk utan att det fastnar ludd i sirapsstrykningen.

låt limporna vila ett dygn innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar